CONSTRÜIM INSTRUMENTS

Pal de Plutja

El pal de pluja és un instrument idiòfon de percussió que sona per sacseig difós a Amèrica central, Amèrica del Sud, Àfrica i Oceania, ja des de l’antiguitat. Consisteix en un tub llarg i estret parcialment farcit amb mongetes o llavors i que compta amb una sèrie d’espines arranjades en forma helicoïdal a la seva superfície interna. Quan el pal es gira del revés (en relació a la posició en la qual estava inicialment) les llavors van cap a l’altre extrem del tub i en picar amb les espines fan un soroll que d’alguna manera recorda el de la pluja quan cau. Per fer un efecte més realista es fan servir diversos instruments simultàniament de manera que mentre un es gira (i s’interromp el so) continuen sonant els altres; a més, segons les dimensions donen sons més aguts o més greus, tot i que sempre de so indeterminat. També s’obtenen efectes diversos segons el grau d’inclinació que es dóna al tub.

Construcció d’un pal de Plutja

1. Tubs llargs de cartró, com els que s’utilitzen per enrotllar les teles. Calia que la llargaria fora d’1 m. més o menys, per tal que ens quedara un pal ben bonic, i sobretot que l’efecte sonor fora l’adient.

2.- El següent pas era aprofitar l’espiral que hi ha als tubs de cartró i repassar-la amb rotulador.

3.- Després vam assenyalar amb rotulador els punts on després foradariem per posar els furgadents. La distància entre els punts ha de ser d’uns 2 cm.

4.- Amb una barrineta o un punxó fem els forats per posar els furgadents ( compte amb fer els forats massa grans, ja que després els furgadents quedaran solts).

5. Després posem en cada forat un furgadent rodó. Vegeu com es queda per dins el circuit de furgadents, que després produirà el soroll quan posem la pasta que anirà xocant contra ells: és impressionant, eh?!

6.- Amb un tallaungles o unes tisores tallem el tros de furgadents que ens sobra. Ves amb compte de no fer-te mal. No et preocupes si penses que els furgadents van a caure , això ho solucionarem al següent pas.

7.- Fem una mescla de cola amb aigua i anem repassant cada forat amb un pinzell. Quan se seque la cola els furgadents quedaran ben aferrats al tub de cartró.

8.- Quan la cola ja s’ha assecat, anem pegant trossos anem pegant trossos de paper de cuina o paper del bany al voltant del pal amb la mateixa mescla de cola i aigua. Això ho fem per poder pintar millor el pal, i perque també li dona una textura més semblant a un tronc ( normalment de cactus, bambú, etc.) que és el material que s’utilitzava originariament.

Ací hi ha un alumne pegant amb cola el paper al tub: està concentrat, eh?

I ací estem tots a la classe de plàstica acabant de pegar el paper: quin rebombori, però ens està quedant molt bé ( també està la meua companya Alicia)

Fins amb el braç trencat hi ha qui construix el pal: això si que és entusiasme!

9.- Ara taparem un dels extrems dels tubs. Açò es pot fer de diferents formes. Nosaltres hem retallat amb cartolina el contorn del forat del tub

Després ho hem envoltat amb paper de cuina i ho hem aferrat amb cola per tal que no s’ens escape res.

10.- Després hem posat dins el tub tot allò que hem cregut que farà que el pal de pluja semble la pluja. Es tracta que busques i proves totes aquelles coses que aniran bé per a que sone més brillant, amb més cos, tinga un so més llarg, més agut,etc. això ho has de decidir tu provant açò i allò fins que t’agrade l’efecte sonor. Quan cregues que ja va bé pots tancar l’extrem del tub com havíem fet amb l’altre.

11.- Ara bé la part més artística. Es tracta de decorar el pal de pluja.Primer hem pintat tot el pal del mateix color per tal que no es veja el paper. Veuràs quina textura més agradable a la vista i al tacte!, pareix un tronc de veritat!

12.Ara el decorarem i la decoració ha de ser senzilla: amb cercles, quadrats, etc. de diferents colors, dividint els tub en dos o més parts de diferents colors. etc.